Biyokütle Savaşı

Biyokütle Savaşı, farklı isimlerde olsa bile hep vardı. Var olmaya da devam edecek.

Milyarlarca yıl önce var olmaya başlayan dünyada insanlar kategorize edilip, sınırlar çekilmeye başlandıkça ve yine insanlar doğayı ve evreni keşfetmeye başladıkça insanoğlunun ilk yaptığı şey savaşmak oldu. Fethe çıkan bir ülkenin amacı elbette sadece toprak ya da manzara değildi. Bütün savaşlar özünde enerji uğrunaydı ve uğruna.

Kendinizden pay biçin. Enerjiniz yoksa, yoksunuz. Enerjiniz olduğu müddetçe güçlüsünüz. Daha çok enerji, daha çok güç.

İnsanoğlu kömürü keşfetti, sömürdü. Petrolü keşfetti, sömürdü. Doğalgazı keşfetti, sömürdü. Bütün bunları kullanırken üzerine bir de doğayı sömürdü. Saydığımız enerji kaynakları tükenmeye yüz tutmuşken insanoğlu alternatif enerji üretme çabası içerisine girdi ama bu kez ana kaynağı doğa anaya biraz daha saygılı davranmaya çalışarak.

Tam bu noktada karşımıza çıkan kavram “biyokütle”. Biyokütle canlı ya da yakın zamanda yaşamış organizmalardan elde edilen organik maddedir ve oldukça önemli bir yenilenebilir enerji çeşididir.

Biyokütle savaşının önemli olmasının en büyük sebepleri;

  • Tükenmez bir kaynak, yenilenebilir enerji çeşididir.
  • Çevreye zararı yoktur.
  • Her yerde elde edilebilir.
  • Kolay depolanabilir.
  • Katı, sıvı veya gaz olarak ihtiyaca göre farklı kullanım alanlarına sahiptir.

Kullanılan ham maddenin farklılığına ve işlenen prosese bağlı olarak biyoyakıtlar, biyoetanol, biyobütanol, biyodizel ve biyogazlar olmak üzere çeşitleri vardır.

Ham madde demişken biyokütle için kaynaklar nelerdir sorusuna da hemen cevap verelim:

yenilenebilir_enerji_biyokutle_2

Biyokütle için mısır, buğday, ayçiçek, soya, aspir gibi özel olarak yetiştirilen bitkiler, otlar, yosunlar, denizdeki algler, hayvan dışkıları, hayvansal yağlar, gübre ve sanayi atıkları, evlerden atılan tüm organik çöpler (meyve ve sebze artıkları) kaynak oluşturabilmektedir.

Aslında fark ettiğiniz gibi bu yenilenebilir enerjiyi isterseniz evinizde bile üretebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir!  Fotosentez için yeni bir keşif

Kullandığınız yağ artıklarını atmak yerine biriktirin ve gelin birlikte biyodizel yakıt üretelim.

Neden biyodizel yakıt?

En büyük sebebi elbette geri dönüşüm. Biyodizel üretmek için ana malzemeniz kullanılmış bitkisel veya hayvansal yağlardır. Bu yağları kullanarak hazırladığınız biyodizeli kullandığınızda aynı zamanda çevreye de daha az zarar veriyorsunuz. Şöyle ki;

Biyodizel, tarımsal bitkilerden elde edildiği için kullanımında çevreye salınan CO2 (karbondioksit) , üretimde kullanılan yağ bitkisi tarafından fotosentez ile geri alınacaktır. Kömür, benzin gibi fosil yakıtların kullanımından çevreye salınan CO2 (karbondioksit) geri alınamadığı için atmosferde sera etkisi dediğimiz kirlenmeye ve dolayısı ile küresel ısınmaya sebep oluyor.

biyodizel_dongusu
Görsel Kaynak: http://www.eie.gov.tr/yenilenebilir/biyodizel.aspx

Biyodizel nasıl elde edilir?

Biyodizel üretmek için ihtiyacınız olan ana malzeme yağlı tohum bitkilerinden (kanola, Ayçiçek, soya, aspir vb.) elde edilen bitkisel yağlar veya hayvansal yağlardır.

biodizel_banner

Evinizde kullandığınız bitkisel yağları biriktirip daha sonra biyodizel üretmek için kullanabileceğiniz gibi, etraftaki fast food dükkanlarını ziyaret edip; kullanılmış yağlarından da isteyebilirsiniz.

Sanırım bütün bu okuduklarınızdan sonra biyodizelin; ‘Acil Durum Yakıtı’ ve ‘Askeri Stratejik Yakıt’ şeklinde tanımlandığını da duyduğunuzda sebebini anlayacaksınızdır.

Sizce faydalı mıydı?

Değerlendirme: 0 / 5. Oylayan: 0

Yorum Yap