Bitkiler nasıl büyüyor? Gerçek zamanlı 3D kök görüntüleme

Yeni teknik, bitkilerin mikroskop içersinde büyütülüp görüntülenmesi sağlamaktadır.  Daniel von Wangenheim tarafından yayınlanmıştır.
Yeni teknik, bitkilerin mikroskop içersinde büyütülüp görüntülenmesi sağlamaktadır.
Daniel von Wangenheim tarafından yayınlanmıştır.

Fluoresans mikroskobu altında bitkilerin büyütülmesi, bitki kök gelişimlerin üç boyutlu ve gerçek zamanlı olarak görüntülenmesinde bilim adamlarına yardımcı oluyor. Prof. Ernst Stelzer (Goethe Üniversitesi Frankfurt am Main, Almanya): ‘’Kontrolümüz altındaki büyüme koşullarında bitki köklerinin farklı çevre şartlarında nasıl tepkiler verdiklerini gözlemliyoruz. Bu gözlemler yetiştiricilere kuraklık ve sele daha dayanıklı ürünleri seçmelerinde yardımcı olabilecektir. ’’ diye bildiriyor.

Bilim adamları, bitkideki yan köklerin ana kökün içerisinde bulunan hücrelerden geliştiklerini ve bu nedenle ortaya çıkacak olan yan köklerin toprağa ulaşmak için birden fazla doku katmanını aşması gerektiği biliyorlar. Bugüne kadar bu gelişme sürecinin arkasındaki hücre bölünme etkinliklerinin incelenmesi oldukça zordu.

Araştırmacılar fluoresans mikroskoplar içine yerleştirilen minyatür bölmeciklerde Latince adı Arabidopsis thaliana (Bitki bilimciler için model bir organizma) olan bitkiyi yetiştirdiler. Bu yeni teknik, hassas yapılara zarar vermeksizin gözlenebilen kök üretimine izin vermektedir.

Yaprakların bulunduğu bölmeciğin üst kısmı, doğal gece/gündüz döngüsünü taklit edebilen zaman ayarlı bir ışık kaynağı ile aydınlatıldı. Bu arada kökler toprak benzeri özel bir jel içersinde büyütüldü. Bitkiler, genetik açıdan belirli dalgaboylarında ışığa maruz kaldığında fluoresans ışıması verecek özel proteinler (fluorofor olarak isimlendirilen) ihtiva etmektedir. Bu bilgiden yola çıkarak, odaklanmış ışık levhası kökün tek bir kesitindeki fluoroforu aydınlatmak için kullanıldı ve daha sonra fotoğraflandı. Kök ekseninin farklı düzeylerde alınan görüntüleri 3 boyutlu yeniden yapılandırma için birleştirildi. Bunun neticesinde bilim adamları üç gün boyunca yeni kök oluşumunda katkısı olan hücre hareketlerini izlemeyi başardılar.

Araştırma 1 – 4 Temmuz 2014 tarihleri arasında Manchester Üniversitesi (İngiltere)’de düzenlenen Deneysel Biyoloji Derneği yıllık toplantısında sunulmuştur.

 

Kaynak: sciencedaily

Sizce faydalı mıydı?

Değerlendirme: 0 / 5. Oylayan: 0

Yorum Yap