Bilim Adamının 10 Özelliği

[dropcap]B[/dropcap]ilim; neden, merak ve amaç besleyen bir olgu olarak,  fiziki ve doğal evrenin yapısının ve hareketlerinin birtakım yöntemler aracılığıyla sistematik bir şekilde incelenmesini de kapsayan entelektüel ve pratik çalışmalar bütünüdür. (1)

Bilim adamı ya da bilim insanı ise bir bilim dalında yetişmiş, bilgin, sistemli bir şekilde çalışmalar da bulunan, araştırmalar yapan kimse demektir.

Bilim adamlarının ortak ve belirgin özellikleri vardır. Sizde de bu özellikler mevcutsa neden bir bilim adamı olmayasınız ?

İşte size bir bilim adamının 10 özelliği:

1) İyi bir gözlemcidir.

Çevresini sürekli gözlemler. Her şey gözlemlemek ile başlar. Soruların kaynağı da, çözümlerin kaynağı da bu gözlemlerin sonucudur.

Baktığınız objeyi veya olayı tek tek parçalara ayırıp bütün ayrıntıları görebilmek ve sonra bu parçaları yeniden birleştirip bütün olarak algılamak, gözlem yapabilmenin sırrıdır.

Gözlem yapmak sanıldığı kadar kolay bir iş değildir ama doğuştan gelen bir yetenek de değildir. Zamanla çalışarak geliştirilebilecek bir özelliktir. Gözlem yeteneğinizi nasıl geliştireceğinizi öğrenmek istiyorsanız sizi buraya alalım.

2) Meraklı ve araştırmacıdır.

Bilim adamı meraklıdır. Etrafını gözlemlerken aklına binbir çeşit soru takılır. Neden böyle, nasıl böyle oluyor? Evrende cevabını bilmediğimiz o kadar çok şey var ki. Bilim insanı bu merakı doğrultusunda araştırma yapar. Çok okur. Öğrenmek için hiçbir fırsatı kaçırmaz. Soru sormaktan çekinmez.

Bugün dünya bu konuma geldiyse, bilinmelidir ki, bu merak ile ortaya çıkan sorgulama ve bu yönde yapılan araştırmaların bir sonucudur.

Bilgi bir bilim adamının anahtarıdır.

Sizin merakınızı çeken nedir? Neyi en çok merak ediyorsunuz?  Merakınızın peşinden gidin.

3) Deney yapar.

Her zaman teorik bilgi tatmin etmez ya da yeterli gelmez. Deneyip görmek, işleyişi anlamak çoğu zaman daha iyi bir öğretmendir. Bu yüzden merak ettikleri bir konuda veya bir gerçeği göstermek, kanıtlamak için deney yaparlar.

Birbirinden eğlenceli deneyleri burada bulabilirsiniz.

4) Not tutar.

Bir bilim adamı çalışmalarını kayıt altına alır. Hafızasına güvenmez. (Elbette güvenir ama işini sağlama alır.) Araştırmalarından notlar çıkarır kendisine, deneylerde elde ettiği sonuçları hangi durumlarda neler olduğunu her zaman not eder.

Kendinize bir not defteri edinin ve ilk sayfasına “Bilim Adamının Not Defteri” başlığını atmayı unutmayın.

5) Sabırlıdır. Kararlıdır.

Araştırmaları sonucu her zaman yeterli bilgiye edinemeyebilir.  Deneyler yapar. Deneyler sonucu bir sonuç alamayabilir ama yılmaz, tekrar tekrar dener. Değişkenleri değiştirip tekrar deneyler yapar. Ama pes etmez, çalışmalarını sonuca ulaşıncaya kadar sürdürür.

Başarmak istiyorsanız sorunlardan kaçmamalısınız. Sonuca, bilgiye ulaşmak her zaman çok kolay bir iş değiştir. Bazen uzun yıllar bile sürebilir bu işlem. Genelde biz her zaman pozitif bir sonuç bekleriz ama unutmayın ki olumsuz da bir sonuçtur.

Belirlediğiniz yolun sonuna ulaşacak kadar sabırlı mısınız? Posta pullarının gideceği yere varasıya kadar mektuba yapışıp kalmasından ötürü çok değerli olduğu söylenir. Posta pulu gibi olun ve başladığınız işi bitirin.

6) Gelişmeleri takip eder. Günceldir.

İlginizi Çekebilir!  Çizgi Filmlerdeki Bilim İnsanları

Sadece ülkemiz de değil, dünyanın her yerinde sizin çalışma alanınız ile ilgili çalışmalar yapan mutlaka birileri vardır. Sadece kendi alanınız ile ilgili olmasına gerek yok. Başka birisinin bir çalışması da size ilham kaynağı olabilir. Bilim hergün hızla gelişen bir alan ve takip etmezseniz geride kalırsınız. Sizin bulduğunuz bir sonucu belki bir başkası çoktan bulup yayınlamıştır…

Bu noktada yabancı dil büyük bir gereksinim. Ülkemiz de bilim diğer bazı ülkelere göre yeteri kadar gelişmiş değil malesef ama gelişmiş olsa idi bile dünyayı takip etmek açısından en azından evrensel dil olarak birçok ülkede kabul edilen ingilizce öğrenmeniz şart.

7) Hayalperest ve yaratıcı bir zekaya sahiptir.

Bilim adamı geniş bir hayal ve yorumlama gücüne sahiptir. Hayal gücünüz geleceği belirler. Eskiden uçmak insanlar için bir hayalden ibaretti ama hep birilerinin hayali idi. Sonra birileri araştırdı, deneyler yaptı ve başardı. Artık uçaklar aracılığı ile insanlar istedikleri yere uçabiliyor. Hatta uzaya bile çıkabiliyorlar.

Bilginizi hayal gücünüzle birleştirdiğiniz takdirde gerçek başarıya ulaşabilirsiniz. Küçükken sık sık duyduğunuz “icat çıkarma!” lafının etkisinde kalmışsanız bile bir an önce kurtulun, icat çıkarın.

8) Tarafsız ve objektiftir.

Bilim adamı her zaman objektif davranır. Kişisel çıkar ve isteklerinden ziyade bilginin peşinden gider. Önyargıları, kişisel dugu ve düşünceleri ile işini ayırt etmeyi bilir.

Aynı zaman da eleştiri yapar ve eleştiriye de açıktır. Eleştirileri değerlendirerek moralini bozmak yerine çalışmalarını daha iyi hale getirmeye çalışır.

9) Kendine güveni tamdır.

Bilim adamı kendi alanında bilgi sahibidir. Bilginin sonsuz bir kavram olduğunu ve bugün doğru olan bir bilginin yarın yanlış bir bilgi haline dönebileceğini bilir. Hata yapmaktan korkmaz.

Hiç hata yapmamış bir insan yeni birşey denememiş demektir.

10) Güzel ahlak sahibidir.

Bilim iyi veya kötü değildir. Ancak her ikisi için de kullanılabilir. Bilim adamının amacı insanlığa faydalı olmaktır. Bilgi ve buluşlarını kötü amaçlar için kullanmaz.

Etrafınız da bu niteliklere sahip birileri varsa ve size bilim adamı olmadığını söylediyse, şüphelenmemeniz için hiç bir sebep yok diyorum. Şüphelendiniz mi ? Eğer öyleyse siz de bir bilim adamı olma yolunda ilerliyorsunuz.

(1) Bilim kelime anlamını buradan alıntıdır. Wikipedia.

Sizce faydalı mıydı?

Değerlendirme: 4.3 / 5. Oylayan: 72

10 Yorumlar

  • Eren

    1 Kasım 2014 - 13:45

    Bilim insani hay at insanidir

  • Avatar photo

    Oğuzhan Eker

    1 Kasım 2014 - 15:06

    Bilimadamı hayatın özünü araştıran adamdır. Temelinde bilim adamı soru sormayı bilen kişidir.

  • elif

    27 Kasım 2014 - 17:38

    burda ilginç bilgiler öğrenmek çok güzel. bilim adamı olmama 3 yıl kaldı …

    • Avatar photo

      Yücel Gider

      27 Kasım 2014 - 18:31

      Sitemize övgünüz için çok teşekkür ederiz, bizleri mutlu ettiniz. Bilim insanı olmak için kalan zamanı hesaplamanız bile bu konudaki istekliliğinizi gösteriyor. Yolunuz hep açık olsun. 🙂

    • HNF

      23 Haziran 2016 - 16:16

      Lütfen bana hangi aşamalardan geçtiğini nasıl bir süreç izlediğini söyler misin ben 13 yaşındayım ama bilim insanı olmayı o kadar çok istiyorum ki lütfen benle bilgilerini paylaşır mısın ?

  • mesut

    25 Mart 2015 - 19:10

    çok güzel olmuş

  • Bilmer

    20 Ocak 2016 - 20:32

    Aslında ben şimdi neyi araştıracağımı buldum uzayın dışında ne var?Aslında bende bilim insanı olabilirim hiç bir şey imkansız değildir

  • Ömer Faruk

    20 Mart 2018 - 22:38

    Merak ve azim…İstek ve inanç ;tıpkı Allah’a edermiş gibi.

  • Bilalcan uğurlu

    23 Aralık 2020 - 23:00

    Yaşım 17 iş yerindekiler çok detaycı olduğumu ve çok merakklıyımdır ve karşımdaki insanlağa girdim diyologta ne diyiceğini içimden az çok tahmin edebilirim insanları cözebiliyorum ve gözlemcilikde var herzaman bi olaya başka bakış acısından bakıyorum buarada hiç aklïmda neslek yok buyunce ne yapicagim yada ne yapmak istiyorum hiç bi hedefim yok o yuzden onedio hangi meslek testi yaptım ve bilim insanı çıktı sizce bu özelliklerdeki insan olabilirmi? Yada başka meslek tavsiyeniz varmı .l

Yorum Yap