Ayarlanabilir gözeneklere sahip olan ‘İsviçre peyniri’

Akıllı membranların gözenek boyutu dışarıdan ayarlanabilecektir ki bu ayarlama, biyosensör veya kimyasal analiz gibi uygulamalarda çok kullanışlıdır. ‘İsviçre peyniri’ yapısı çoğu polimer membranın karakteristiğidir ve artık polimer içersine demir katılmasıyla değiştirilebilecektir. Bir elektrik sinyali ya da bir kimyasal reaksiyon kullanılarak gözenek boyutu ayarlanabilecektir. Buradaki kilit nokta demirden ve demire elektronların eklenmesinin veya çıkarılmasının kontrol altında tutulmasıdır.

Bu diyagram, oksidasyon ve redüksiyon ile membran gözenek boyutunun değişimini gösterir.
Bu diyagram, oksidasyon ve redüksiyon ile membran gözenek boyutunun değişimini gösterir.

Ucuz Biyosensör

Bu ayarlanabilir gözenek boyutu sayesinde membranın seçiciliği ve geçirgenliği, ayıklama amaçlı veya kontrollü salınım için ayarlanabilecektir. Twente Üniversitesi bilim adamları örnek olarak proteinlerin ayıklanması ve analizindeki olasılıkları gözlemlediler. Yeni oluşturulan membranların ekstra avantajı renk değişimini gerçekleşmesidir. Ucuz bir biyosensör oluşumuna yol açabilecek kolay bir yolla proteinlerin tespit ve analiz prosesleri ön plana çıkacaktır.

Gümüş nanopartikülleri

Akıllı membranların bir diğer uygulama alanı katalizdir. Bu sayede bir taşla iki kuş vurmak mümkün olacaktır. Gözenek büyüklüğü ve geçirgenliği, gümüş tuzu ile bir kimyasal reaksiyon gerçekleştirilmesiyle değiştirilebilir ve aynı zamanda gümüş nanopartiküller membran üzerinde biriktirilebilir. Gümüş çoğu uygulama için önemli bir katalizördür.

Membran araştırması Prof. Julius Vancso liderliğindeki bir grup (Polimer Malzeme Bilimi ve Teknolojisi) tarafından yürütülmektedir. Bu grup Twente Üniversitesi MESA+ Nanoteknoloji Enstitüsü’nün bir parçasıdır.

Sizce faydalı mıydı?

Değerlendirme: 0 / 5. Oylayan: 0

Yorum Yap